zaterdag 14 juli 2012

Kaart Ascension en Georgetown, Wideawake Airfield, The Peak

Kaart Ascension
Ascension is een eiland in het zuidelijk deel van de Atlantische Oceaan met ongeveer 900 inwoners. De hoofdplaats is Georgetown en de officiële taal is Engels.

Het eiland ligt ruim 1.100 kilometer ten noordwesten van de Britse kolonie Sint-Helena, ongeveer 1.600 kilometer uit de kust van Afrika en 2.250 kilometer van Zuid-Amerika.

Ascension valt onder de jurisdictie van Sint-Helena, Ascension en Tristan da Cunha. Dit is een overzees gebiedsdeel van het Verenigd Koninkrijk.

Het eiland is vulkanisch van oorsprong en ligt op de Midden-Atlantische Rug.

Ascension werd in 1501 ontdekt door de Portugese zeevaarder João da Nova Castelia, maar kreeg toen nog geen naam.

Op Hemelvaartsdag 1503 bezocht de Portugese admiraal Afonso de Albuquerque het eiland en kreeg het de naam Asençâo, Hemelvaart in het Portugees. Later werd dit in het Engels Ascencion.

Groot-Brittannië en de Verenigde Staten hebben op Ascension een militaire basis.

Nederzettingen Ascension
Ascension telt een aantal nederzettingen. Dit zijn naast de hoofdplaats Georgetown: Two Boats, Cat Hill, Traveller's Hill en Wideawake Airfield.

Daarnaast zijn er enkele verblijfplaatsen op Green Mountain, waar bezoekers kunnen verblijven. De Residency is de officiële verblijfplaats van het bestuurshoofd.

Cat Hill is de belangrijkste basis van de Verenigde Staten op het eiland. Bij Traveller’s Hill is de basis van de Britse luchtmacht (Royal Air Force/RAF).

Bij Wideawake Airfield is een station van de Britse luchtmacht.

Toerisme
Geologisch is Ascension een jong vulkaaneiland. De hoogste top is met 875 meter Green Mountain.

Op het eiland komen zeeschildpadden jaarlijks hun eieren leggen.

De hoofdplaats Georgetown heeft een vliegveld. Dit is Wideawake Airfield.

Zie verder: