dinsdag 17 juli 2012

Kaart Sint-Helena en Jamestown, West-Afrika en Atlantische Oceaan

Kaart Sint-Helena
Sint-Helena is een eilandengroep in het zuiden van de Atlantische Oceaan met 4.255 inwoners (2008). De hoofdstad is Jamestown en de officiële taal is Engels.

Sint-Helena maakt deel uit van het Brits overzees gebiedsdeel Sint-Helena, Ascension en Tristan da Cunha. De Engelse naam van het gebied is Saint Helena.

De Verenigde Naties rekenen Sint-Helena tot de regio West-Afrika.

Administratief behoren tot Sint-Helena ook de eilanden Ascension en Tristan da Cunha.

Het eiland is genoemd naar Sint-Helena, of Flavia Julia Helena, ook wel Helena van Constantinopel, die leefde van ongeveer 248 tot 329.

Helena van Constantinopel was de moeder van de Romeinse keizer Constantijn de Grote. Ze wordt binnen het Oosters-Orthodoxe en Rooms-Katholieke Christendom als heilige vereerd.

Het eiland heeft steile kusten die een hoogte hebben van 180 tot 300 meter en bestaat uit vulkanische gesteenten.

Het land is heuvelachtig. Het hoogste punt is met een hoogte van 823 meter Diana’s Peak.

Geschiedenis
Sint-Helena werd in 1502 door de Portugezen ontdekt en werd sinds het begin van de 17de eeuw door de Nederlandse Oost-Indiëvaarders als verversingsstation gebruikt.

In 1633 werd het voor de Staten-Generaal nominaal in bezit genomen. In 1673 veroverden de Hollanders een versterking, die de Engelsen op het eiland hadden opgeworpen.

Nadat deze een half jaar later door de Engelsen was herwonnen, bleef Sint-Helena voorgoed in Engelse handen.

Sint-Helena is de tweede oudste overgebleven Britse kolonie, nu overzees territorium genoemd (overseas territory), na het eiland Bermuda in het Caribisch Gebied.

Napoleon
De voormalige Franse keizer Napoleon Bonaparte verbleef van 1815 tot zijn dood in 1821 op Sint-Helena. Zijn verblijfplaats Longwood is Frans gebied.

De Britse koningin Victoria schonk Longwood in 1857 aan de stad Parijs.

In de laatste Boerenoorlog werd generaal Petrus Arnoldus Cronjé met enkele duizenden Boeren op Sint-Helena geïnterneerd.

Ascension
Ascension is een Brits eiland in het zuiden van de Atlantische Oceaan. De hoofdplaats is Georgetown.

Tristan da Cunha
Tristan da Cunha is een eilandengroep in de Atlantische Oceaan die evenals Ascension behoort tot de Britse kroonkolonie Sint-Helena.

De archipel ligt op ongeveer 3.000 kilometer ten westen van Kaap de Goede Hoop, ongeveer halverwege Zuidelijk Afrika en Zuid-Amerika.

De groep bestaat uit drie eilanden. Dit zijn het hoofdeiland Tristan da Cunha en de onbewoonde eilanden Inaccessible en Nightingale.

Flora en fauna
De flora en fauna op Sint-Helena worden gekenmerkt door endemische soorten. Deze zijn voor een deel uitgeroeid of worden gedeeltelijk ernstig bedreigd.


Kaart ligging Sint-Helena
Sint-Helena is een eilandengroep in het zuidelijk deel van de Atlantische Oceaan. Tot het Britse overzeese gebied Sint-Helena behoren ook de eilanden Ascension en Tristan da Cunha.

Kaart Sint-Helena: CIA